Evaluatie
De opleiding hecht veel waarde aan kwaliteitszorg, waarbij we gezamenlijk streven naar continue verbetering van de onderwijskwaliteit. We meten op verschillende manieren (zowel kwantitatief als narratief) de kwaliteit van ons onderwijs. We gebruiken de uitkomsten van deze metingen om in te zetten op innovatief, flexibel en toekomstbestendig onderwijs van hoge kwaliteit.
De afdeling Kwaliteitszorg van het Expertisecentrum Onderwijs en Opleiden ondersteunt hierbij.
Lees meer over evalueren en de afdeling Kwaliteitszorg
Wanneer evalueren? uitklapper, klik om te openen
Evaluaties worden waar mogelijk al bij de laatste werkgroepbijeenkomst ingevuld door studenten. De evaluatielink wordt door Kwaliteitszorg naar de coördinator gestuurd. Het invullen tijdens de les verhoogt het reactiepercentage aanzienlijk.
Terugkoppeling naar studenten uitklapper, klik om te openen
De cursuscoördinator ontvangt twee weken na de einddatum van het onderwijs een automatische mail uit het evaluatiesysteem. Op dat moment staat er een evaluatierapport klaar. Deze resultaten dienen te worden teruggekoppeld naar de opleidingscommissie en de studenten die de cursus gevolgd hebben, zodat zij weten wat er met de resultaten gedaan wordt. Dit kan door een e-mail te sturen naar de studenten of een announcement op Brightspace te plaatsen. Daarnaast kan de samenvatting van de evaluatie in het blokboek of introductiecollege worden genoemd zodra de cursus opnieuw gegeven wordt.
Examencommissie uitklapper, klik om te openen
De Examencommissie geneeskunde heeft als hoofdtaak het toezien op de kwaliteit van de toetsing en de kwaliteit van de afgestudeerden aan onze faculteit. Daarvoor zijn uniforme en transparante regels nodig voor docenten en studenten. De Examencommissie bestaat uit een aantal examinatoren en vergadert iedere maand om verzoeken van studenten te beoordelen, de reglementen aan te passen aan veranderingen in het curriculum en externe factoren en een helder toetsklimaat te ontwikkelen.
Mondelinge evaluatie
Opleidingsraadvergaderingen
Per bachelor, master en SUMMA vormen de coördinatoren van alle studieonderdelen tezamen de Opleidingsraad. De Opleidingsraad is een belangrijk gremium voor de bewaking van de inhoud van het onderwijs. De Raad vergadert vier maal per jaar.
Jaarvertegenwoordigingsgesprekken
Elk studiejaar heeft een vertegenwoordiging bestaande uit studenten van dat jaar. De vertegenwoordigingen zijn het directe aanspreekpunt voor de studenten en de blokcoördinatoren. Zij vormen het contact tussen studenten en docenten en proberen zoveel mogelijk de problemen op te lossen die tijdens het jaar ontstaan. Een vertegenwoordiging verzamelt de opmerkingen en suggesties van studenten en overlegt met de coördinator.
Panelgesprekken
Eens in de 3 jaar vindt er een panel gesprek plaats.
Toetsevaluatie uitklapper, klik om te openen
De commissie Kwaliteit en Toetsing (CKT) is het kwaliteitsorgaan voor alle toetsing in het UMCU. Eens per drie jaar is er een audit waarin het onderwijs qua kwaliteit van de toets wordt getoetst. Er wordt dan een mail gestuurd naar de examinator met de vraag alle toetsen van de afgelopen 3 jaar te versturen.